Video paljasti: Yhdysvaltojen ydinasesalkku olisi päätyä kongressin valtaajille

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen presidentin ydinaseiden laukaisun mahdollistava salkku ei ole suinkaan vain elokuvia varten keksitty asia. Sekä maan presidenttiä että varapresidenttiä seuraa kaikkialle sotilasavustaja, joka kantaa mukanaan jalkapalloksi kutsuttua ydinasesalkkua. Tarkoituksena on, että se on varmuuden vuoksi aina presidentin ulottuvilla.

Internetissä levinnyt tuore video paljastaa, että ydinaseiskun mahdollistava salkku olisi voinut helposti päätyä 6. tammikuuta Yhdysvaltojen kongressirakennuksen vallanneille mellakoijille. Valvontakameran videolla silloinen varapresidentti Mike Pence nähdään pakenemassa paikalta perheineen, henkivartioineen ja avustajineen paikalta ydinasesalkkua mukanaan kantaneen sotilasavustajan seuratessa häntä. Penceä hirtettäväksi huudoissaan vaatineet kongressitalon valtaajat olivat tuolloin CNN-uutissivuston mukaan vain noin 30 metrin päässä heistä.

Ydinaseasiantuntija Kingston Reifin mukaan mellakoijat eivät todennäköisesti olisi voineet käyttää salkkua ydinaseiden laukaisuun ilman vaadittavia laukaisukoodeja. Sen sijaan he olisivat saattaneet jakaa muun muassa valmiiksi suunniteltuja hyökkäysvaihtoehtoja sisällään pitäneen salkun sisällön koko maailman kanssa. Se olisi Reifin mukaan ollut lähes käsittämättömän mittakaavan turvallisuusvuoto.