Venuksen pinnalta saatiin valokuvia – sitten luotain suli kuumuudessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maapallon naapuriplaneettojen tutkiminen on jälleen ollut otsikoissa Yhdysvaltojen, Kiinan ja Arabiemiirikuntien Marsiin lähettämien luotainten ansiosta. Niiden myötä viraalina on levinnyt myös vanhoja mutta vähemmän tunnettuja kuvia, jotka on aikoinaan otettu Venuksen pinnalta.

Neuvostoliitto lähetti vuonna 1981 Venera 13 ja Venera 14 -luotaimet tutkimaan Venusta. Venera 13 laskeutui planeetalle neljä kuukautta myöhemmin. Luotain menetti toimintakykynsä noin kaksi tuntia myöhemmin alettuaan sulamaan Venuksen valtavassa kuumuudessa, mutta ehti sitä ennen ottaa planeetan pinnalta kuvia ja kerätä tietoa sen maaperästä.

Nyt viraalina levinneitä kuvia on AFP-uutissivuston mukaan korjailtu ja väritetty jälkikäteen, sillä alkuperäiset otokset olivat mustavalkoisia ja vähemmän yksityiskohtaisia. Muokatuissa otoksissa Venuksen taivas on keltainen, mutta todellisuudessa tutkijatkaan eivät tiedä varmasti minkä värinen se on. Planeetan pilvikerros nimittäin suodattaa pois sinisen valon.