Tänään vietetään maailman lihavuuden päivää – vain harva pääsee lihavuusleikkaukseen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa sairaalloisesta lihavuudesta kärsivien elämää seurataan lähinnä realityohjelmien välityksellä. Kansakuntamme on silti pulskempi kuin koskaan aiemmin. Yksi apu voi löytyä lihavuusleikkauksesta.

Terveystalo on julkaissut infopaketin lihavuusleikkauksista liittyen tänään vietettävään maailman lihavuuden päivään. Lihavuusleikkauksia on toteutettu Suomessa jo 15 vuotta, mutta silti niihin liittyy runsaasti harhaluuloja. Leikkaukseen johtavat aina ennen kaikkea terveydelliset syyt.

– Lihavuuskirurgia on aineenvaihduntakirurgiaa ja hyvään lääketieteelliseen näyttöön perustuvaa sairauden hoitoa. Se on vaikean ja sairaalloisen lihavuuden ainoa hoitomuoto, josta on osoitettavissa hyvä ja pysyvä painonlasku sekä lihavuuden liitännäissairauksien paranemista, kertoo vatsaelinkirurgian dosentti ja ylilääkäri Timo Heikkinen Terveystalosta.

Suomessa väestöön suhteutetut leikkausmäärät ovat muita Pohjois-Euroopan maita alhaisempia, vaikka maamme lihavuusluvut ovat kohtalaisen korkeat. Leikkaus koetaan aiheelliseksi, jos painoindeksi on 40 tai yli sekä painoindeksin ollessa 35–40 ja henkilöllä on lihavuuteen liittyvä liitännäissairaus. Myös painoindeksillä 30–34.9 voidaan harkita lihavuuskirurgiaa, mikäli kyseisellä potilaalla on lääkehoidosta huolimatta huonossa hoitotasapainossa oleva kakkostyypin diabetes.

– Kyseessä on harkiten tehtävä ja koko loppuelämän kestävä syömis- ja elintapojen muutos. Leikkaus on siinä erittäin hyvä apukeino, mutta muutoksen tekee potilas itse.