Asteroidi ”Kaaoksen Jumala” hipoo maapalloa – voidaan nähdä teleskoopeilla

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maapalloa lähestyvä asteroidi 99942 Apophis on egyptiläisen kaaoksen jumala Apepin mukaan. Huolta taivaankappaleen törmäämisestä Maahan ei kuitenkaan ole, vaikka asteroidi tuleekin ohittamaan planeettamme tähtitieteellisessä mittakaavassa melko läheltä.

Läpimitaltaan 340 metrin kokoinen Apophis-asteroidi ohittaa Maapallon 5.-6. maaliskuuta. Lähin etäisyys Maahan tulee olemaan noin 16 800 000 kilometriä, mikä vastaa Maan ja Kuun etäisyyttä 43-kertaisesti. Asteroidi on kuitenkin Space.com-sivuston mukaan mahdollista erottaa tehokkailla teleskoopeilla ja tutkajärjestelmillä.

Apophis tulee ohittamaan Maapallon vuonna 2029 vielä huomattavasti lähempää, vain noin 31 000 kilometrin päästä. Tuolloin asteroidi voi olla mahdollista erottaa taivaalta jopa paljain silmin ilman teleskooppien apua. Tutkijat ovat kuitenkin vakuuttaneet, ettei mahdollista törmäystä tarvitse pelätä tuolloinkaan.