Läpimurto lääketieteessä – jo toinen ihminen parantui HIV:sta

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Nelikymppinen brittimies on parantunut HI-viruksesta. Adam Castillejo sai kantasoluhoidon kautta geenejä, jotka ovat antaneet suojaa HIV:lle. Hänen kehostaan ei ole löydetty merkkejä aktiivisesta viruksesta, vaikka antiretroviraali-hoito lopetettiin 30 kuukautta sitten.

Castillejo oli saanut kantasoluhoitoa sairastamaansa syöpään. Luovuttajan geeneissä oli harvinaisia ominaisuuksia, jotka antavat suojaa HI-virukselta. Tautia hylkineet solut korvasivat potilaan omat immuunisolut.

Kerroimme taannoin brittiläisestä miehestä, joka oli maailman ensimmäinen HIV:sta parantunut. Myös hänelle tehtiin kantasolusiirto. Tautia hoidetaan pääasiassa tehokkaalla lääkityksellä, jonka avulla sairastuneet voivat elää pääasiassa normaalia elämää, The Independent uutisoi.