Ensi viikolla on Aivoviikko – muistisairauksien ennaltaehkäisy kannattaa

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa arvioidaan olevan 193.000 muistisairautta sairastavaa. Muistisairauksien riski kasvaa ikääntyessä, mutta Suomessa on myös noin 7.000 työikäisenä sairastunutta. Ensi viikolla vietettävällä Aivoviikolla keskitytään aivoterveyden parantamiseen.

– Muistisairauksien ennaltaehkäisy kannattaa, sillä se hillitsee muistisairauksiin liittyvien kustannusten kasvua. Ensi viikolla vietämme Aivoviikkoa ja kiinnitämme huomion erityisesti unen ja levon, liikunnan, ravinnon, aivojen aktivoinnin ja mielen hyvinvoinnin merkitykseen, sanoo Muistiliiton toiminnanjohtaja Katariina Suomu.

Kustannukset tulevat kasvamaan tulevaisuudessa, sillä muistisairauksiin sairastuneiden määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan vuoteen 2050 mennessä. Vaikka ikä on suurin riskitekijä muistisairauteen sairastumiselle, voi jokainen pienentää riskiä ja mahdollisesti siirtää sairastumista eteenpäin omilla elintavoillaan. Sydänterveelliset elintavat ovat hyväksi myös aivoille.