Tänään tv:ssä MOT: Elintarvikerikollisuus ulottuu suomalaisten ruokakoriin

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Euroopassa väärennetään esimerkiksi oliiviöljyjä, juustoja, viinejä ja hunajaa. Elintarvikerikollisuus on helppoa, eikä siitä saa tuntuvia rangaistuksia ainakaan Suomessa. Ylen MOT testasi kymmenen tuotetta, olivatko ne sitä mitä etiketissä väitettiin. Spoileri: Eivät olleet.

MOT testastautti Eurofinsin laboratoriossa kahdeksan elintarviketta. Eniten ulkomailla väärennetään oliiviöljyjä, hunajaa, kahvia ja erilaisia mausteita. Testauskorissa oli ekstraneitsytoliiviöljyä, hunajaa, sahramia, etiopialaista kahvia, luomukahvia, seesaminsiemeniä ja kuhaa. Kaikki muut läpäisivät testin paitsi oliiviöljy.

– Laboratorioanalyysin mukaan öljy ei täyttänyt pulloon merkityn extraneitsyt-luokan vaatimuksia. Aistinvaraisessa testissä öljyssä havaittiin myös tunkkainen maku. Eurofinsin mukaan selitys on mahdollisesti se, että öljyn valmistuksessa käytetyt oliivit olivat päässeet käymään tai homehtumaan, Ylen MOT-jutussa kerrotaan.

Elintarvikeväärennökset ovat usein peräisin Etelä-Euroopasta. Väärennetyn ruoka-aineen havaitseminen voi olla todella haastavaa pelkästään silmämääräisesti arvioituna. Ruokien ja juomien väärentäminen on kuitenkin yleistymässä, eikä tuotteissa ole noudatettu riittävää valvontaa esimerkiksi laadun tai terveellisyyden suhteen. Turvallisinta on ostaa tuote lähituottajalta.