Tähtitieteilijät julkaisivat uuden kuvan mustasta aukosta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vuonna 2019 tutkijat julkaisivat maailmanhistorian ensimmäisen kuvan mustasta aukosta. Nyt 55 miljoonan valovuoden päässä sijaitsevasta supermassiivisesta mustasta aukosta on julkaistu uusi, entistä eheämpi ja tarkempi kuva.

Tuoreessa otoksessa M87 -galaksin keskiössä sijaitseva valtava taivaankappale nähdään polarisoidussa valossa. Uusi kuva auttamaan tutkijoita ymmärtämään paremmin mustaa aukkoa ympäröiviä magneettikenttiä. Vaikka merkittävä osa materiasta päätyy varsinaiseen mustaan aukkoon, suihkuaa osa siitä yli 5 000 valovuoden päähän magneettikentän ansiosta.

– Tiesimme, että mustan aukon ympärillä on magneettikenttä, mutta emme tienneet millainen. Se, että saimme selville magneettikentän rakenteen näin lähellä mustan aukon reunaa, on merkittävä edistysaskel, Event Horizon Telescope -yhteistyöhankkeeseen kuuluva Tuomas Sirolainen Aalto-yliopiston Metsähovin asemalta kuvailee.

Tuoreessa kuvassa näkyvät viivat kuvaavat mustan aukon polarisaation suuntaa, johon sitä ympäröivä magneettikenttä vaikuttaa. Yhteensä supermassiivista mustaa aukkoa tutkivassa Event Horizon Telescope -hankkeessa työskentelee yli 300 tutkijaa eri puolilta maailmaa. Hankkeessa ilmiöön perehdytään esimerkiksi yhdistämällä eri puolilla maailmaa sijaitsevat radioteleskoopit  yhdeksi valtavaksi ja suuritehoiseksi teleskoopiksi.

 

EHT Collaboration