Tutkimus: Maksuton ehkäisy vähentää teiniraskauksia – käytäntö vaihtelee kunnittain

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopistossa tutkittiin teiniraskauksien määrällisiä muutoksia sadassa suurimmassa suomalaiskunnassa vuosien 2000-2018 aikana. Tulosten perusteella teiniraskaudet, eli alle 20-vuotiaiden synnytykset ja raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet Suomessa 2000-luvun alusta lähtien.

Teiniraskausten väheneminen johtuu kuntien tarjoamasta maksuttomasta ehkäisystä ja ilman ikärajaa saatvista apteekkien jälkiehkäisyistä. Jälkiehkäisy ilman reseptiä tuli saataville koko Suomessa ilman ikärajaa vuonna 2015. Sen sijaan osa kunnista tarjoaa kaikki ehkäisymenetelmät maksutta ja osa rajoitetusti erilaisin ehdoin. Tilanne on nuorille varsin eriarvoinen asuinkunnasta riippuen.

– Tämän tutkimuksen valossa suosittelemme maksuttoman ehkäisyn tarjoamista kaikille nuorille asuinkunnasta riippumatta. Tämä tasa-arvoistaisi nuorten kohtelua, professori, osastonylilääkäri Oskari Heikinheimo painottaa.