Uusi maailmanennätys: Sukeltaja pidätti hengätystä 24 minuutia 33 sekuntia

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Ihminen kykenee tyypillisesti pidättämään hengitystään noin 30-120 sekunnin ajan. Toiset kykenevät kuitenkin treenaamaan hengityselimiään niin, että henkeä voi pidellä kerrallaan jopa kymmenien minuuttien ajan.

Kroatialainen sukeltaja Budimir Buda Sobat on onnistunut rikkomaan hengityksen pidättämisen maailmanennätyksen, joka jo ennestään kuului hänelle. 54-vuotias mies pidätti Sisakissa sijaitsevassa uima-altaassa henkeään jopa 24 minuutin ja 33 sekunnin ajan lääkäreiden valvonnassa. Hänen edellinen, vuonna 2018 suorittama ennätyksensä oli 24 minuuttia ja 11 sekuntia.

Sobat valmistautui suoritukseen hyperventiloimalla puhdasta happea tankista nostaakseen kehonsa happipitoisuutta. Daily Mail -lehden mukaan entinen kehonrakentaja on harjoitellut hengityksen pitämistä vuosien ajan, jotta happipitoinen veri kiertäisi hänen kehossaan ja erityisesti aivoissaan hitaammin. Ilman puhtaan hapen hyperventilointia suoritetun hengityksen pidättämisen ennätyksen rikkoi vuonna 2014 Branko Petrovic pitelemällä henkeään 11 minuutin ja 54 sekunnin ajan.