Marsiin omavarainen kaupunki vuonna 2100 – suunnitelmat julkistettiin

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maan naapuriplaneetta Mars on kiehtonut ihmiskuntaa läpi historian, ja planeetalle on jo kaavailtu siirtokuntia ennen kuin kukaan on edes astunut jalallaan sen pinnalle. Nyt arkkitehtifirma Abiboo on paljastanut julkisuuteen ensimmäisen omavaraisen ja ympäristöystävällisen Mars-kaupunkinsa suunnitelmat.

Abiboon Nüwa-nimisen kaupungin olisi tarkoitus sijaita Marsin Tempe Mensassa. Kaupungin kodit, toimistot ja vihreät alueet rakennettaisiin kallion seinämään, jossa ne olisivat suojassa Marsin ilmanpaineelta ja säteilyltä. Happi tuotettaisiin kasvien avulla ja siirtokunnan tarvitsema energia puolestaan aurinkokennoilla, ja paikallisesti kasvatetusta ravinnosta 90 prosenttia olisi kasvipohjaista.

Abiboon perustaja Alfredo Munozin mukaan yksi Marsin eduista on se, että planeetalta löytyy valmiiksi vettä. Arkkitehtifirman korkealentoisissa suunnitelmissa Nüwan rakentaminen aloitettaisiin vuonna 2054, ja ensimmäiset ihmsiet pääsisivät muuttamaan kaupunkiin vuonna 2100. Euronews-uutissivuston mukaan tavoitteena olisi, että Nüwa olisi vain yksi viidestä Marsiin perustettavasta kaupungista.