Japanissa laki kieltää liukuportaissa kävelyn

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa liukuportaissa on tyypillisesti tapana joko seisoa portaan oikealla puolella tai kävellä niitä pitkin vasemmalla puolella. Japanin Saitamassa liukuportaissa kävely tulee kuitenkin olemaan lähitulevaisuudessa kiellettyä.

Saitaman prefektuurin 26. maaliskuuta hyväksytyn lakiuudistuksen myötä liukuportaissa käveleminen tulee olemaan kiellettyä. Laki astuu voimaan lokakuussa. Samalla liukuportaiden viereen tulee asentaa kyltit, joissa niissä kävelemisen ja juoksemisen muistutetaan olevan kiellettyä.

Yllättävän lakiuudistuksen taustalla ovat Japanissa tapahtuneet lukuisat liukuporrasonnettomuudet. Maassa kirjattiin vuosien 2018 ja 2019 välillä 805 rullaportaissa tapahtunutta loukkaantumista, joissa eivät olleet pysytelleet paikoillaan tai pidelleet kiinni kaiteesta. The Asahi Shumbun -uutissivuston mukaan rullaporraslakia rikkovat eivät kuitenkaan tule saamaan ainakaan alkuun erityistä rangaistusta teostaan.