Kadoksissa ollut neuvostoliittolainen Taru sormusten herrasta -televisiosarja julkaistiin Youtubessa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Peter Jacksonin Taru sormusten herrasta -elokuvatrilogia ei ole suinkaan ainoa J.R.R. Tolkienin kirjasarjasta tehty sovitus. Kirjojen pohjalta on tehty muun muassa neuvostoliittolainen televisioversio. Kauan kadoksissa ollut tv-versio on nyt löydetty uudelleen.

Taru sormusten herrasta -kirjoihin perustuva kaksiosainen tv-sarja Khraniteli on nyt julkaistu kokonaisuudessaan Youtubessa venäläisen 5TV-kanavan toimesta. Sarja nähtiin televisiossa vain kerran hieman ennen Neuvostoliiton hajoamista vuonna 1991. Kuten arvata saattaa, ovat tuotantoarvot televisiosarjassa aivan toista maata kuin Peter Jacksonin kuuluisassa elokuvatrilogiassa.

Khraniteli ei ole ainoa Neuvostoliitossa toteutettu Tolkien-tulkinta, sillä vuonna 1985 Leningrad Television -kanava esitti televisioversion Hobitti-kirjasta. Taru sormusten herrasta -kirjojen pohjalta on puolestaan tehty 1990-luvulla tv-sarjaversio myös Suomessa. Vuonna 1993 Yle TV 1 -kanavalla esitetyssä Hobitit-sarjassa Tolkienin hahmoja näyttelivät muun muassa Taneli Mäkelä, Kari Väänänen, Vesa Vierikko, Ville Virtanen, Martti Suosalo ja Matti Pellonpää.