Viruksia tappava robotti kehitetty – tekee lentokoneista turvallisempia

Digi Matkailu · Tim Isokivi

Sveitsiläinen startup-yritys Uveya ja dubailainen lentokenttäpalveluita luova Dnata ovat yhdistäneet voimansa turvatakseen lentomatkustajat viruksilta. Yhtiöiden yhteistyön tuloksena on kehitelty viruksia tappava robotti. Niiden olisi tarkoitus siivota potentiaalisesti haitalliset mikrobit pois lentokoneista lentojen välissä.

Robotti on varustettu voimakkailla UV-valaisimilla, jotka kykenevät tappamaan jopa 99 prosenttia bakteereista, viruksista ja muista mikro-organismeista ilman haitallisia kemikaaleja. UV-valoa on käytetty sairaaloissa mikrobien hävittämiseen jo vuosikymmenten ajan. Reuters-uutissivuston mukaan yhden robotin hinnaksi arvioidaan 15 000 sveitsin frangia, eli noin 13 600 euroa.

Prototyypin asteella oleva UV-robotti on jo ollut kokeilukäytössä Helvetic Airways -lentoyhtiön koneissa. Yksi robotti kykenee putsaamaan kokonaisen yksikäytäväisen lentokoneen vain noin 13 minuutissa. Isompien lentokoneiden putsaaminen kestää tosin kauemman aikaa.