Pohjanmaalla tulvii taas – järvitulvat vasta huhtikuun lopulla

Matkailu · Terhi Piiroinen

Kuten laulussakin lauletaan, niin on perinne, että Pohjanmaalla tulvii. Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY) arvelee, että seuraava tulvahuippu ajoittuu huhtikuun loppupuolelle. Joet ovat kuitenkin tulvineet jo yli äyräidensä.

– Tänä vuonna Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan joet saavuttivat kevään tulvahuipun pari viikkoa normaalia aikaisemmin, ELY-keskukselta tiedotetaan.

Lapuanjoen, Kyrönjoen, Laihianjoen ja Maalahdenjoen samankaltainen tulva koetaan keskimäärin kerran 5–10 vuodessa. Myös Lapuanjoen pohjoispuoliset joet ovat viime päivinä nousseet nopeasti ja voivat saavuttaa tulvahuippunsa melko piankin. Isojen järvien pinnat nousevat keväiseen huippunsa selvästi myöhemmin kuin jokiuomat. Tämä voi vaikuttaa myös mökkiläisten elämään.

– Kuortaneenjärvelle ennustetaan kaksiosaista huippua: ensimmäinen huippu jo alkavan viikon lopulla ja toinen suurempi huippu 20. huhtikuuta jälkeen. Jälkimmäinen huippu saattaa nousta tasolle, joka voi aiheuttaa haittoja matalalla oleville lomarakennuksille.