Van Gogh -varkaudesta epäilty pidätetty – karu video paljastaa moukarin käyttämisen

Ohhoh! · Tim Isokivi

Hollannissa sijaitsevasta Singer Laren -taidemuseosta varastettiin viime vuoden maaliskuussa taiteilija Vincent van Goghin teos. Nyt hollannin viranomaiset ovat pidättäneet taidevarkaudesta epäillyn miehen.

58-vuotias mies pidätettiin tiistai-aamuna Hollannin Baarnissa. Hänen epäillään varastaneen paitsi van Goghin Neunenin pappilan puutarha keväällä -maalauksen, myös Frans Halsin vuonna 1626 maalaaman Kaksi nauravaa poikaa -teoksen. Van Goghin työn arvo on noin 5,5 miljoonaa euroa, Halsin työn puolestaan jopa 15 miljoonaa euroa.

Etsinnöistä huolimatta kumpaakaan viime vuonna varastetuista maalauksista ei ole The Guardian -lehden mukaan onnistuttu toistaiseksi paikantamaan. Van Goghin maalauksen varastaminen ikuistui valvontakameran taltioimaksi videoksi, joka on sittemmin levinnyt internetissä. Siinä varkaan nähdään tuhoavan teosta suojeleva lasi lyömällä sitä mukanaan olleella moukarilla.