Venäläispoliitikko myönsi lavastaneensa isojalkahavaintoja – paljasti myös syyn

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venäjän Siperiassa tehdyt havainnot myyttisestä jetinä tai isojalkana tunnetusta olennosta ovat osoittautuneet tekaistuiksi. Taustalla oli paikallisen poliitikon pyrkimys lisätä turismia alueella.

Vuonna 2011 Siperian Shoria-vuoristossa kuvatulla videolla nähdään metsässä liikkuva karvainen hahmo. Myöhemmin havaintoja tehtiin lisää, ja alueelta löydettiin myös outoja jalanjälkiä sekä karvoja. Alueella vietettiin jopa Jeti-päivää, ja myyttisen olennon olemassaolon todistavalle tarjottiin rahapalkkiota.

Kemerovon alueen kuvernöörinä vuosina 1997-2018 toiminut Aman Tulejev on kuitenkin paljastanut havaintojen olleen lavastettuja. Hän kertoo isojalan olleen todellisuudessa turkispukuun puettu pitkä paikallinen byrokraatti. DNA-testeissä hevoselle, pesukarhulle ja karhulle kuuluneiksi todetut karvat puolestaan jätettiin alueelle tarkoituksella ruokkimaan spekulaatiota myyttisestä olennosta.

Isojalkahavainnoilla onnistuttiin New York Post -lehden mukaan ainakin hetkellisesti ehostamaan rahavaikeuksissa olleen Shorian alueen turismia. Vaikka Tulejev on myöntänyt Jeti-havaintojen olleen lavastettuja, ei hän silti ole poissulkenut olennon olemassaoloa. Tulejevin mukaan monet paikalliset metsästäjät ovat väittäneet tehneensä isojalasta havaintoja vuosien ajan.