Tilausautot seisovat parkissa – joukkoliikenne tulisi saada pian liikeelle

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat olleet innokasta joukkoliikenteen käyttäjäkansaa, sillä edulliset matkaliput ja täsmälliset aikataulut ovat kuuluneet maamme tapoihin. Paikallisliikenteen linja-autot ovat jatkaneet toimintaansa myös koronan aikana vajaalla kalustolla, mutta kaukoliikenne on tyssähtänyt rajusti.

Linja-autoliiton toteuttaman kyselyn mukaan 41 prosenttia linja-autoyhtiöistä kertoo liikevaihdon vähentyneen yli puolella koronaviruspandemian aikana. Lähes puolet henkilöstöstä on lomautettuna. Matkustajat eivät ole hetkeen palaamassa joukkoliikenteen käyttäjisi, joten syöksykierre jatkuu ja voi vaikuttaa koko alan tulevaisuuteen.

Tilausliikenne ja linja-automatkailu on ollut vuoden ajan käytännössä pysähdyksissä. Iso osa yrityksistä on ilmoittanut, että uusia tilauksia ei ole lainkaan. Melkein kaikki tilausliikenneyritykset kertoivat liikevaihtonsa vähentyneen yli 50 prosenttia.

– Liitto muistuttaa, että linja-autot ovat olleet turvallinen ja helppo matkustustapa koronapandemiankin aikana. Suomessa linja-autoihin kohdistuneiden varmistettujen tartuntatapausten määrä on ollut vähäinen. Tehokas, joustava ja toimintavarma linja-autoliikenne on elinvoimaisuuden ja palautumisen edellytys.