Kahvin ystäville hyviä uutisia – kadonnut kahvilajike löytyi uudelleen

Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maaimalta kantautuva tuore uutinen tulee epäilemättä helpotuksena kahvikansana tunnetuille suomalaisille. Tutkijat ovat löytäneet uudelleen kauan sitten kadonneeksi luullun kahvilajikkeen, jolle ilmaston lämpeneminen ei vaikuta luovan uhkaa.

Coffea stenophylla -kahvilajiketta ei ole kasvatettu lähes vuosisataan, ja luonnossa lajin viimeiset pensaat on nähty viimeksi vuonna 1954. Hiljattain joukko brittiläisiä, ranskalaisia ja sierraleonelaisia tutkijoita kuitenkin löysi kahvilajiketta Sierra Leonen luonnosta. Euronews-uutissivuston mukaan Stenophylla-kahvilajike kykenee kasvamaan jopa kuusi astetta korkeammassa lämmössä kuin esimerkiksi arabica-kahvi.

Suuri osa esimerkiksi Suomessa myytävästä kahvista on arabicaa, mutta lajikkeen viljelyn tulevaisuuden on pelätty olevan vaakalaudalla ilmaston lämpenemisen myötä. Tutkijat toivovatkin korkeiden lämpötilojen lisäksi kuivuutta hyvin sietävän stenophyllan löytymisen johtavan sekä kestävämpien satojen että maukkaampien kahvien kehittelyyn. Ainakin brittiläisistä asiantuntijoista koostuva raati määritteli stenpohyllan taannoin korkealaatuiseksi kahviksi, ja kuvaillen sen makua samankaltaiseksi kuin arabica.