Kinkkutempun upea tulos: Suomalaisten kierrättämillä kinkunrasvoilla ajaisi 17 kertaa maapallon ympäri

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa järjestettiin joulunpyhinä viidettä kertaa Kemianteollisuuden ja yhteistyökumppaneiden kanssa toteutettu Kinkkutemppu. Tänä vuonna keräykseen osallistui 240.000 kotitaloutta ja joulunajan paistinrasvoja kerättiin yhteensä 55.000 kiloa.

Kinkkutempun avulla paistinrasvat kierrätetään hyötykäyttöön. Rasvat eivät tukkineet viemäreitä ja niistä valmistettiin Neste MY uusiutuvaa dieseliä. Autoilijat voivat vähentää uusiutuvan dieselin avulla kasvihuonekaasupäästöjään jopa 90 prosenttia fossiiliseen polttoaineeseen verrattuna

Kinkkutempun kautta kerätystä rasvasta valmistetun dieselin määrällä voisi ajaa jopa 17 kertaa maapallon ympäri. Rasvaa kertättiin 350 pisteessä ympäri Suomea. Kemianteollisuuden lisäksi Kinkkutempussa ovat mukana Neste, Lassila & Tikanoja, Honkajoki, Kemian pooli, K-ryhmä, Suomen Pakkauskierrätys RINKI, Atria, HKScan, Snellman, Maa- ja kotitalousnaiset, Suomen Kiertovoima ry KIVO ja kuntien jätelaitokset, Kuntaliitto, Vesilaitosyhdistys ja Ympäristöteollisuus ja -palvelut YTP ry.