Huaweilta sadan euron langattomat FreeBuds 4i -kuulokkeet

Digi Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Kilpailu langattomien nappikuulokkeiden markkinoilla on viime vuosina kiihtynyt, joten valmistajilla on parhaillaan paineita kehittää laitteita nopealla tahdilla. Huhtikuussa Huawei toi tähän kategoriaan myyntiin uuden sukupolven FreeBuds 4i -kuuulokkeensa noin sadan euron hintaluokassa. Stara testasi kuulokkeita pari viikkoa, ja tulos oli vakuuttava.

Heti kuulokkeiden käyttöönoton yhteydessä matkapuhelimeen ladattiin laitteen laatikossa toimitettavan QR-koodin kautta Huawein AI Life -sovellus, jonka kautta kuulokkeita on kätevä hallita matkapuhelimesta. Käytettäessä samoja kuulokkeita vuoroin tietokoneen vuoroin matkapuhelimen kanssa sovellus helpotti yhdistämistä huomattavasti. Vastamelu-ominaisuus toimii kuten pitääkin ja sitä testattiin muun muassa moottoritien vierellä. Kuulokkeet vaimensivat ohikiitävät autot hämmästyttävän nopeasti ja tehokkaasti.

FreeBuds 4i -kuulokkeet yllättivät myös muotoilullaan, eli korvassa pysymisellään. Laite on kevyt ja ainakin testaajan korvaan hyvin muotoiltu, joten se pysyi tiiviisti mukana nopeissakin liikkeissä. Kuuloke painaa vain 36,5 grammaa, joten sitä ei käytössä edes huomannut. Edellisestä kolmosmallista nelonen on laihtunut peräti 15 grammaa.

Kuva: Huawei FreeBuds 4i

Samaan aikaan akkukesto kuuntelussa on kasvanut jopa 10 tuntiin ilman vastamelutoimintoa ja 7,5 tuntia vastamelutoiminnon kanssa. Puhuttaessa ja kuunneltaessa akku kestää 5,5 vastamelu-ominaisuuden kanssa ja 6,5 tuntia ilman sitä. Tämä on mahdollista, koska laite käyttää Bluetooth 5.2 versiota, jossa on suurempi lähetysnopeus ja pienempi virrankulutus. Kuulokkeet lataavat itseään myös niiden latauskotelossa, jonka kanssa kuunteluaikaa on yhteensä 22 tuntia. Kehitys edellisestä mallista on ollut merkittävää, sillä esimerkiksi vasteaika on pudonnut jo 186 millisekuntiin.

Staran testijaksolla valtaosa ajasta kuulokkeita käytettiin yleensä yksi kuuloke kerrallaan puheluihin, Teams-kokouksiin, äänikirjoihin ja musiikin kuunteluun. Aivan ensimmäisenä huomio kiinnittyi soundin tasapainoisuuteen ja luonnollisuuteen, joka edustaa kirkkaasti tämän hintaluokan kärkipäätä. Varsinkin alapäästä on usein säästetty, mutta FreeBuds 4i kykeni tarjoamaan odottamattoman hyvää äänenlaatua tässä segmentissä. Toki botnea olisi voinut olla enemmänkin.

Yhdistäminen ja yhteyden pitäminen toimivat FreeBuds 4i -kuulokkeissa lähes saumattomasti, mutta testijaksolla mikrofoni lakkasi kaksi kertaa toimimasta kesken Teams-kokouksen. Molemmilla kerroilla kuulokkeita käytettiin Mac Book Pro -tietokoneen kanssa, joten ongelma voi olla myös tietokoneen päässä. Syytä tähän ei löydetty, ja mikrofonin pettäessä kuuloke toimi normaalisti. Tämä ongelma esti kuulokkeiden käyttämisen tärkessä etäkokouksissa. Todettakoon samalla, että tuntikausien etäkokoukset matkapuhelimella toimivat kuitenkin normaalisti.

Kaiken kaikkiaan Huawein FreeBuds 4i on miellyttävä tuttavuus, jossa yhdistyvät käyttömukavuus niin muotoilun että akkukeston ja äänenlaadun saralla. Näitä kuulokkeita käyttää mielellään, ja pari kertaa kuuloke jopa unohtui korvaan käytön jo päätyttyä. Sadan euron hintaluokassa FreeBuds 4i edustaa kirkkainta kärkeä.