Mönkijällä ei saa ajaa toisten mailla ilman lupaa – luvassa sakkoja ja lasku vahingoista

Matkailu · Terhi Piiroinen

Metsähallitus on tehnyt useita tutkintapyyntöjä poliisille luvattomasta maastoliikenteestä. Maastoliikennelain mukaan moottorikäyttöisellä ajoneuvolla ajaminen teiden ulkopuolella vaatii aina maanomistajan tai haltijan luvan.

Mönkijöiden yleistyessä yleistyy myös niiden luvaton käyttö maastossa. Erityisen vakavaa on luvaton maastoliikenne luonnonsuojeluun varatuilla alueilla. Viimeisimmät tapaukset ovat paljastuneet Haukiputaan Häyrysenniemessä ja Siikajoen rantaniityillä.

– Maastossa näkyvät ajoneuvon jäljet eivät ole automaattisesti lupa ajaa samaa reittiä, jota muutkin ovat ajaneet. Luvattomasta maastoliikenteestä aiheutuneet vauriot saattavat olla vakavia ja niiden korjaaminen tulee aina aiheuttajan maksettavaksi sakkorangaistuksen lisäksi, Metsähallitus korostaa.