Toukokuu on vuoden paras kalakuukausi – yhdistele sesongissa olevan raparperin kanssa

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Toukokuussa kalastetut kalat ovat herkullisia ja sopivat niin juhlien kuin arkiruokien kattauksiin. Pian pihoilla ja puutarhoissa kasvava raparperi antaa kalaruoalle raikkaan säväyksen. Kun kalastaa kalat itse ja kerää raparperit omalta pihalta, ovat annoksen raaka-aineet omavaraisia, ekologisia ja aitoa lähiruokaa.

Raparperi on hyvä kaliumin lähde, ja siitä saa myös C-vitamiinia ja kuitua. Raparperin kirpeyden syypää, oksaalihappo, sitoo elimistöstä kalsiumia, joten sen kanssa olisi hyvä syödä aina jotakin maitotuotetta. Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset ovat nyt julkaisseet herkullisen kalaruokareseptin, jossa käytetään raparperia sitruunan tapaan.

Paistettua kalaa ja raparperia4 annosta

n. 600 g vaaleaa kalaa fileinä (esim. siikaa tai kuhaa)4-5 raparperinvartta2 tl fariinisokeria2-3 rkl vettä1 dl ruisjauhoa1 tl suolaa0,25 tl rouhittua mustapippuria2 rkl öljyä1-2 rosmariininoksaa1-2 rkl kapriksia0,5-1 rkl sherryetikka tai omenaviinietikkaa

1. Leikkaa raparperit suupalan kokoisiksi ja laita sokerin sekä veden kanssa kattilaan. Kuumenna, kunnes raparperi pehmenee. Nosta pois liedeltä.2. Sekoita jauhot, suola ja pippuri. Kääntele kalafileet jauhoseoksessa.3. Kuumenna öljy tilavalla pannulla ja laita kalat nahkapuoli alaspäin pannulle. Lisää rosmariini ja paista muutama minuutti. Käännä fileet. Lusikoi raparperi ilman lientä pannulle ja ripottele sekaan kaprikset. Mausta etikalla. Paista, kunnes kalafileet ovat kypsiä.4. Valuta lopuksi raparperien liemi kalojen ja raparperin päälle. Tarjoa heti keitettyjen perunoiden kanssa.