Kysely paljasti: Poikkeusaika on ollut liikaa monelle opiskelijalle

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ammattikorkeakouluopiskelijat voivat entistä huonommin ja vuoden kestänyt poikkeusaika on ollut liikaa monelle opiskelijalle. Ammattikorkeakouluopiskelijoille toteutetun kyselyn perusteella monella jaksaminen ja mielenterveys on liian suurella koetuksella. Osa opiskelijoista pärjää kohtuullisesti, mutta joidenkin opiskelijoiden kohdalla yksinäisyys ja eristäytyminen on johtanut jopa itsetuhoisiin ajatuksiin.

Opiskelijoiden joukossa näkyy suurta polarisoitumista, ja katseet on kohdistettava huonoimmassa asemassa oleviin opiskelijoihin, sillä heidän määränsä on kasvanut hälyttävästi. Kyselyyn vastasi 7.341 ammattikorkeakouluopiskelijaa 19 eri ammattikorkeakoulusta. Kyselyt toteutettiin huhtikuun aikana opiskelijakuntien ja Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry:n yhteistyönä.

– Opiskelijoiden vastaukset antavat karun kuvan siitä miten pitkittynyt yksinolo ja eristäytyminen, tuen puute opinnoissa ja jatkuva koneella istuminen ovat murentaneet mielenterveyden ja motivaation. Nyt viimeistään meidän kaikkien tulee ottaa tosissaan opiskelijoiden hätä ja varmistaa että kaikki saavat kaipaamansa tuen, toteaa SAMOKin puheenjohtaja Oona Löytänen.