Uusi dronelaki tuli voimaan vuoden alussa – jokaisen lennättäjän on suoritettava koe

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Dronet ovat suositumpia kuin koskaan aiemmin ja nyt niiden lennättämistä varten on laadittu uusi ja yhtenäinen laki koko Euroopan unionin alueelle. Kaikkien dronekäyttäjien, niin harrastajien kuin ammattilaistenkin, tulee rekisteröityä, perehtyä dronejen lennättämistä koskeviin sääntöihin ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Droneharrastajille riittää yleensä verkkotentin suorittaminen.

– Rekisteröityneitä dronetoimijoita on tullut tähän asti tasaiseen tahtiin, ja odotamme rekisteröintien lisääntyvän, kun lennätyskausi alkaa vilkastua. Tällä hetkellä kokeen on suorittanut reilu 9.000 kauko-ohjaajaa, mutta arviomme mukaan lennättäjiä on paljon enemmän, tiiminvetäjä Patrik Söderström Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista kertoo.

Dronea tulee lennättää 120 metrin alapuolella, ja lennättäjän on pidettävä näköyhteys droneen. Myös muiden ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa tulee kunnioittaa. Älä lennätä toisten kotien yläpuolella häiritsevästi tai katsele kotirauhan suojamaa aluetta. Ilmailua on eräissä osissa Suomea rajoitettu kielto- ja rajoitusalueilla, ja niillä myös dronejen lennättäminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa.