Kymmenen vuotta avioliitossa olleet: ”Näillä vinkeillä olemme onnistuneet!”

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Parhaita parisuhdeasiantuntijoita ovat he, jotka tietävät kokemuksestaan pitkän liiton onnistumiset ja karikot. Avioliitto vaatii jatkuvasti työtä, läsnäoloa ja kommunikaatiota onnistuakseen, mutta yleensä ensimmäisten vuosien jälkeen suhteeseen rutinoituu.

Rutinoituminen ei kuitenkaan tarkoita kyllästymistä tai sitä, että luottaisi liiton rullaavan eteenpäin omalla painollaan. Nyt yli kymmenen vuotta naimisissa olleet ovat vinkanneet viisi kohtaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota kestävän parisuhteen rakentamisessa.

1. Harjoittele 5:1 suhdetta. Jokaista valittamisen sanaa tai huomautusta kohti tulee tehdä viisi miellyttävää tekoa. Jos esimerkiksi huomauttaa miehensä sotkuisesta työhuoneesta, kannattaa samalla tarjota myönteisiä asioita hänen elämäänsä viiden eri kohdan verran. Ne voivat olla pusuja, kehuja tai vitsi.

2. Opettele parisuhteen yhteinen rakkauden kieli. Kuinka suhteessa osoitetaan rakkauta ja ovatko molemmat yhtä mieltä sen toimivuudesta. Osa pareista vaatii suhteeseensa kynttiläillallisia tai lahjoja ja toiset luottavat fyysisen kanssakäymisen voimaan.

3. Seksi. Pitkässä parisuhteessa on pystyttävä keskustelemaan kaikesta, myös seksistä. Lisäksi seksille on löydyttävä aikaa ja tilaa sekä tietysti halua. Kuuntele puolison toiveita ja kerro omista tuntemuksista. Järjestä säännölliset seksitreffit tai rakkausviikonloppu.

4. Vietä laatuaikaa ilman puolisoa. Liitossa tarvitaan happea, jotta rakkauden liekki jaksaa palaa. Tämä tarkoittaa omaa mielekästä tekemistä, jossa vietetään vapaa-aikaa muutenkin kuin puolison kanssa.

5. Anna anteeksi oikealla tavalla. Anteeksi pyydetään siten, että ollaan aidosti pahoillaan tapahtuneesta. Silloin tulee ymmärtää, miten se vaikuttaa toiseen osapuoleen. Tällöin pahoitellaan tapahtunutta ja kuvaillaan, kuinka asiaa voisi estää tapahtumasta uudelleen. Virheistä opitaan ja niiden avulla varmistetaan, ettei sama tule toistumaan. Selittelyt tai syyt eivät kuulu anteeksipyyntöön.

Lähde: PureWow