Vakuutusyhtiö varoittaa – omatekoisissa kylmäsavustuskaapeissa vakava vaara

Koti & Asuminen Ruoka Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vanhoja jääkaappeja muutetaan toisinaan kotitekoisiksi kylmäsavustuskaapeiksi asentamalla niihin esimerkiksi sähkökäyttöinen tai kynttilän lämittämä savustin. Vakuutusyhtiö LähiTapiola on kuitenkin varoittanut ihmisiä viritelmiin liittyvistä vakavista paloturvariskeistä.

Savustukseen onkin neuvottu käyttämään vanhojen kylmälaitteiden sijaan savustuskäyttöön varta vasten suunniteltuja laitteita. Tukes ja Pohjois-Savon pelastuslaitos suorittivat kokeen, joka vahvisti kylmäsavustuskaappien olleen lukuisten palovahinkojen taustalla.

Savun muodostuminen kaapissa voi synnyttää sen sisällä painetta, ja puolestaan sytyttää hehkuvat puukieko ja edesauttaa liekkien leviämistä lähiympäristöön. Riskejä aiheuttavat myös rasvat ja jääkaapin ylilkuumeneva sähkömuuntaja sekä moottori.

– Järjestimme testin kylmäsavustuksessa tyypillisesti käytetyllä jääkaapilla ja savustuksessa käytetyllä savunkehittimellä sekä leppäpuukiekoilla ja puupurulla. Testissä todettiin, että savustuspuukiekko syttyy palamaan liekillä saadessaan hieman happea hehkuvaan pintaansa. Syttyessään palo voi sytyttää jääkaapin ja levitä ympäristöön aiheuttaen merkittävää tuhoa, Pohjois-Savon pelastuslaitoksen palomiestari Risto Taskinen toteaa tiedotteessa.