PDF-tiedostomuodon keksijä Charles Geschke on kuollut

Digi · Tim Isokivi

Ilman Adobe-yhtiön toisena perustajana tunnettua Charles ”Chuck” Geschkeä tietokoneilla työskentely ja erityisesti graafinen suunnittelu saattaisivat poiketa huomattavasti nykyisestä. Nyt Gesche on kuollut 81 vuoden iässä.

Charles Geschke perusti Adobe-yhtiön John Warnockin kanssa Kaliforniassa vuonna 1982. Yhtiön nykyinen toimitusjohtaja Shantanu Narayen kuvaili Geschken kuolemaa suureksi menetykseksi Adoben yhteisölle ja koko teknologiateollisuudelle. Hän kuvailee Adoben, Geschken ja Warnockin mullistaneen kehittelemillään ohjelmistolla tavan, jolla ihmiset luovat ja kommunikoivat.

Yksi Charles Geschken tunnetuimmista luomuksista on PDF-tiedostomuoto. Se kehiteltiin mahdollistamaan valmiiden julkaisujen siirtämistä tietokoneelta toiselle laatua heikentämättä, sekä helpottamaan niiden tulostamista. Adobe-yhtiö tunnetaan myös muun muassa Photoshop, Acrobat, Illustrator ja After Effects -ohjelmistaan.

Geschken elämään mahtuu yllättäviäkin käänteitä, sillä vuonna 1992 hänet siepattiin kotoaan. Häntä pidettiin vankina neljän päivän ajan lunnaita vastaan, kunnes FBI pelasti hänet. Vuonn 2009 Geschkelle myönnettiin kansallinen National Medal of Technology -palkinto.