Johnson & Johnsonin koronarokote ei käyttöön Suomessa – liittyy veritulppariskiin

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessa ei oteta ainakaan toistaiseksi käyttään lääkeyhtiö Johnson & Johnsonin koronarokotetta, jossa on mahdollinen yhteys lievästi kohonneeseen veritulppariskiin. Kyseinen rokote on saanut EU:ssa myyntiluvan, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa sitä on jo jaettu laajamittaisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan Suomen tämänhetkisessä koronatilanteessa Johnson & Johnsonin rokotteelle ei ole tarvetta. Ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan sitä annettaisiin Astra Zenecan rokotteen tavoin vain 65 vuotta täyttäneille. Kyseisestä ikäryhmästä suurin osa on jo saanut rokotuksen.

THL:n uuden linjauksen mukaan alle 65-vuotiaat saavat Pfizerin tai Modernan mRNA-rokotteita. Myös 65 ikävuoden ylittäneillä on halutessaan mahdollisuus saada mRNA-rokote, vaikka ensimmäinen rokoteannos olisi ollut Astra Zenecaa. Suositus kuitenkin on, että myös toinen annos olisi samaa rokotetta kuin ensimmäinen.

Johnson & Johnsonin rokotteen käyttöönottoa saatetaan harkita uudelleen, mikäli epidemiatilanne pahenee jälleen Suomessa. Rokote on Yhdysvalloissa liitetty NBC-uutissivuston mukaan 28 tapaukseen, joissa potilailla on ilmennyt veritulppia. Yhteensä Johnson & Johnsonin rokotetta on annettu Yhdysvalloissa 8,7 miljoonalle ihmiselle.