Mummolamatkailu on nyt trendikästä – Elämys Ämmi sai ympäristömerkin

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalainen mummola tuoksuu pullalta ja mansikkamehulta. Tällä idealla on toteutettu Varsinais-Suomen Sauvossa toimivan majoitusliike Elämys Ämmin toiminta. Tarjolla on luontoelämyksiä, lähiruokaa, löylyt maanalaisessa savusaunassa ja majoitus puutarhamökissä tai vaikka puuhun ripustetussa teltassa.

– Ämmi tarkoittaa mummoa. Viisi vuotta sitten kun jäin pois palkkatöistä, halusin luoda paikan, jossa on mummolan tunnelma. Aikuisetkin tarvitsevat sellaista mummolan tapaista paikkaa, missä ei ole pakko tehdä mitään ja mistä lähdetään hyvillä mielin ja vatsat täynnä, yrittäjä Sanna Katajainen kertoo.

Nyt Katajaisen ja hänen puolisonsa Timo Sipon viisivuotinen työ on palkittu EU-ympäristömerkillä. Se tarkoittaa esimerkiksi energian- ja vedenkulutuksen sekä jätemäärien vähentämistä ja tarkkaa seurantaa. Lähemmäs paikallista elämää olisikin vaikea päästä, sillä Elämys Ämmin päärakennus on myös yrittäjien oma koti. Ympäristömerkkiä hakiessa se tarkoitti, että esimerkiksi oma energiankulutus ja jätemäärät oli laskennassa eroteltava vieraiden kulutuksesta.