Suomeen istutetaan 154 000 ankeriaanpoikasta – saapuivat autokyydillä Ranskasta

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ankerias (Anguilla anguilla) on äärimmäisen uhanalaiseksi luokiteltu vaelluskala, jota esiintyy Suomen merialueella ja sisävesissä. Euroopan ankeriaskannat ovat vähentyneet rajusti ja se on luokiiteltu äärimmäisen uhanalaiseksi. Syynä on se, että ankeriaat pääse nousemaan ylös syönnösalueilleen jokien patoamisen vuoksi.

Ankeriaanpoikasia ei saavu enää entiseen tapaan Suomenkaan rannikolle. Siksi Kalatalouden Keskusliitto tuo maahan Ranskasta pyydettyjä ankeriaanpoikasia. Suomen vesiin istutetaan 154.000 ankeriaanpoikasta, joista 100.000 Luonnonvarakeskus istuttaa rannikkovesiin kannanhoidollisista syistä.

Ankeriaat voivat elää Suomessa kymmeniä vuosia ennen kuin aloittavat 6.000 kilometrin mittaisen kutuvaelluksen Sargassomerelle. Suomalaiset vaellusankeriaat painavat parhaimmillaan 1,5–2 kiloa ja ovat eurooppalaisittain suurikokoisia. Koronaepidemian vuoksi ankeriaanpoikaset saapuvat Suomeen autokyydillä, eivät lentäen, kuten aikaisempina vuosina.

– Ne ovat noin 10 senttimetrin pituisia ja noin gramman painoisia, kuvailee tiedottaja Tapio Gustafsson Kalatalouden Keskusliitosta.