Inkoossa merkittävä muinaislöytö – kukkapenkistä löytyi kivikautinen nuolenkärki

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Harva todennäköisesti osaisi odottaa tekevänsä omasta kotipihasta ainutlaatuista muinaislöytöä. Eräälle Inkoossa asuvalle naiselle kävi kuitenkin juuri näin. Puutarhatöiden aikana löytyi nuolenkärki.

Eija Ström oli perheineen kaivamassa kotipihalleen uutta kukkapenkkiä, kun savisessa maassa näkyi jotain erikoista. Maasta pilkotti litteä, lehden muotoinen esine. Esine ei näyttänyt luonnon muovaamalta.

Ström kääntyi Facebookin Arkeologian ystävät -ryhmän puoleen, jossa se herätti muun muassa arkeologi Jan Fastin huomion. Myöhemmin usean arkeologin tutkiman yhdeksänsenttisen esineen epäillään Fastin Kalmstopiiri-blogin mukaan olevan piinuolenkärki, kokonsa puolesta mahdollisesti jopa keihäänkärki tai veitsi.

Esineen kuvaillaan muistuttavan ensisilmäyksellä 6 000 – 5 500 vuotta vanhoja kampakeramiikan aikaisia nuolenkärkiä. Esineen tarkemman käyttötarkoituksen, iän ja alkuperän toivotaan selviävän tarkemmissa tutkimuksissa.