Valepoliisit ovat jälleen liikkeellä – varo pankkitietoja urkkivia huijareita

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaisia on jälleen varoitettu liikkeellä olevista valepoliiseista. Huijarit ovat viime aikoina lähestyneet potentiaalisia uhreja puhelimitse ja jopa kotioville vieraillen. Tällä tavoin he yrittävät kalastella ihmisten pankkitietoja.

Poliisina esiintyvät huijarit saattavat esimerkiksi väittää henkilön joutuneen tai olevan joutumassa rikoksen kohteeksi. Valepoliisit väittävät tarvitsevansa lähestymänsä henkilön verkkopankkitunnukset tai korttitietonsa, jotta rikos voitaisiin estää. He saattavat myös vaatia rahojen siirtämistä poliisin tilille turvaan.

Tapauksista varoittaneen OP-ryhmän mukaan todellinen poliisi tai pankki ei koskaan kysy verkkopankkitunnuksia tai korttitietoja, eikä kyseisiä tietoja pidä luovuttaa kenellekään niitä kyselevälle. Poliisiksi itseään väittävältä henkilöltä kannattaa tivata virkamerkkiä ja kysyä hänen nimeään sekä poliisilaitosta, jossa hän työskentelee. Huijari todennäköisesti selviää soittamalla poliisin keskukseen.

Valepoliiseista kehotetaan keskustelemaan erityisesti iäkkäämpien läheisten kanssa. Mikäli poliisina esiintyvä henkilö kyselee pankkitietoja kotiovella tai puhelimitse, on syytä soittaa hätänumeroon. Huijauksen kohteeksi joutumista epäileviä neuvotaan sulkemaan välittömästi tunnukset oman pankin kautta, ilmoittamalla pankin puhelinpalveluun ja tekemällä rikosilmoitus.