Suomalaiset suosivat luonnonmukaisia puutarhoja – boheemit ratkaisut hittejä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Pörriäisten pelastamiskampanjat ja torjunta-aineiden uhkakuvat ovat saaneet suomalaiset kunnioittamaan nurmikolla kasvavia voikukka ja valtoimenaan kasvavia kukkaketoja. Ihmiset hyödyntävät villiyrttejä ja metsän antimia ruokavaliossaan, mikä näkyy myös puutarhan hoidossa. Nyt saa olla hallitusti hallitsematon.

Puutarhaliiton mukaan yhä useampi puutarhuri arvostaa luonnonmukaisuutta ja pyrkii oman harrastuksensa avulla lisäämään puutarhan elinvoimaisuutta ja suojelemaan ympäristöään. Hyvä harrastaja lisää luonnon biodiversiteettiä ja valitsee puutarhaansa tuotteita, jotka parantavat muun muassa maan elinvoimaisuutta.

Uudet boheemit puutarhat ovat monilajisia, jolloin niissä näkyy luonnonkiertokulku vuosien ja kasvukausien välillä. Ne ovat visuaalisesti monilajisina myös kauniita. Omistajilleen niissä riittää seurattavaa, ja muullekin luonnon eliöstölle ne ovat kiinnostavampia kuin vähälajiset vastaavat. Boheemissa puutarhassa tärkeintä on maanpeittävyys ja se, että puutarha elää voimakkaasta vuodenaikojen mukana, samalla niitä korostaen.

Tärkeää on se, että kukkivia kasveja on puutarhassa koko kasvukauden ajan. Kotipuutarhat ovat nykyisin esimerkiksi perhosten ja mehiläisten kannalta niiden tärkeimpiä elinalueita muiden ympäristöjen muuttuessa vähälajisemmiksi. Kukkivien kasvien osalta kannattaa suosia vähemmän jalostettuja ja yksinkertaisempia lajikkeita, joista hyönteispölyttäjät pystyvät löytämään mettä ja siitepölyä ruoakseen.

Usein boheemipuutarha on helppohoitoinen, mitä suomalaiset puutarhaharrastajat arvostavat toisena tärkeänä asiana ominaisuutena luonnonmukaisuuden ohella. Tällainen skandinaavinen puutarha eroaa monista muista puutarhoista hallitulla hallitsemattomuudella. Puutarhurin tärkein tehtävä on toimia puutarhan kapellimestarina. Antaa tilaa erilaisille puutarhan kasveille ja eläimille.