Ensimmäiset sinilevähavainnot tehty – lämpimät säät lisäävät sen esiintymistä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaiset ovat kesäkuun alussa päässeet nauttimaan lämpimistä ilmoista, mutta niihin liittyvät myös varjopuolensa. Yksi tällaisista on järvissä ja merissä ilmenevä sinilevä.

Sinilevähavaintoja on jo tehty jonkin verran eri puolilla Suomea sisävesissä ja merialueilla Saaristomerellä sekä Suomenlahden ja eteläisen Selkämeren rannikolla. Suomen ympäristökeskuksen mukaan runsaita sinileväkukintoja ei kuitenkaan ole vielä havaittu.

Sinilevän esiintyminen lisääntyy lämpimien ja tyynien kesäsäiden myötä. Levän kanssa on syytä olla varuillaan, sillä osa sinilevistä tuottaa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä ja hermo- tai maksamyrkkyjä. Sinilevien määrä kasvaa tyypillisesti juhannuksen jälkeen vesistöjen lämmetessä, ja kesän tilannetta on usein vaikea ennustaa etukäteen.

Sinilevähavaintojen tekemistä vaikeuttaa siitepöly. Järven pinnalle kerääntyvä siitepöly voi toisaaltam uistuttaa erehdyttävästi siitepölyä ja toistaalta estää todellisen siitepölyn havaitsemsita. Toisaalta uimista runsaan siitepölyn seassa ei myöskään suositella.