Superhelle vyöryy nyt Suomeen – näin varaudut terveysriskeihin

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Vaikka uutinen loppuviikosta Suomeen saapuvista lämpimistä säistä miellyttää monia, on helteissä myös varjopuolensa. Helle saattaa aiheuttaa terveysriskejä, mikäli sen vaikutuksilta ei suojauduta riittävällä tavalla. Kuumalla ilmalla läsnä on jopa lämpöhalvauksen riski.

Helsingin yliopistollinen sairaala HUS neuvoo ehkäisemään kuumien ilmojen haittavaikutuksia ennakkoon. Erityisen tärkeää on huolehtia nestetasapainosta säännällisesti pitkin päivää. Janojuomaksi on ylilääkäri Jukka Louhijan mukaan syytä valita alkoholiton vaihtoehto, ja lisäksi riittävästä syömisestä kannattaa pitää huoli kehon suolatasapainosta huolehtimiseksi.

Helteellä suositellaan välttämään ylimääräistä fyysistä rasitusta ja pysyttelemään viileissä sisätiloissa. Kuuma lämpötila aiheuttaa erilaisia lämpösairauksia, lämpöuupumista ja pahimmillaan lämpöhalvauksen riskin. Lämpähalvauksen oreita ovat esimerkiksi kuuma iho, tajunnan tason häiriöt, matala verenpaine, hyperventilaatio, pahoinvointi tai ripuli. Nestevajauksen ansiosta hikoilu saattaa lakata salakavalasti, ja liikunnan tai muun fyysisen rasituksen yhteydessä lämpöhalvaus voi iskeä ilman ennakko-oireita.

Lämpösairauksen oireista kärsiviä suositellaan huolehtimaan kehon viilentämisestä ja nestehukan korjaamisesta, hakeutumaan varjoon tai tuulettimien ääreen ja riisumaan pois ylimääräiset vaatteet sekä vilentämään kehoa kylmäpakkauksilla tai kylmällä vedellä. Lämpähalvauksen oreiden ilmetessä on syytä soittaa hätänumeroon 112. Ihmisiä kehotetaan huolehtimaan kuumilla ilmoilla itsensä lisäksi myös lähimmäisistä, etenkin niiden haittavaikutuksille alttiista ikäihmisistä.