Marunakanan soidinmenot videolle – show jatkuu jopa viikkoja

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa on saatu kuunnella viime viikkoina muun muassa fasaanikukkojen soidinmenoon liittyviä rääkäisyjä. Köök köök -huudot kaikuvat monella asuinalueella. Samalla fasaanikukot pörhistelevät ja esittävät mahdollisimman uljasta.

Pohjois-Amerikassa on sama meininki, tosi siellä ääntelevä marunakanat. Yhdysvaltojen Utahissa on kuvattu video, jolla nähdään kilpakosijoita päihittävä ja naaraita houkutteleva marunakanauros. Soidinmenot kestävät maaliskuulta toukokuulle asti.

Niiden tanssi ja ääntely on omintakeinen. Erikoiset pulputukset, kopsahdukset ja vinkumiset syntyvät linnun kaulapussin alueella. Komeimman esityksen tehnyt uros saa naaraan kanssaan parittelemaan. Soidinmenot voivat kestää aamustaa iltaan.