Ratkeaako historiallinen mysteeri? Mystinen Somertonin mies kaivettiin haudastaan

Ohhoh! Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista mysteereistä on Somertonin miehen tapaus, joka tunnetaan myös nimellä Tamám Shudin tapaus. Australian Adelaidessa sijaitsevalta rannalta löydettiin vuonna 1948 kuollut mies, jonka henkilöllisyys ja kuolintapa eivät koskaan selvinneet. Somertonin mies on kutkuttanut niin asiantuntijoiden kuin harrastajaetsivienkin mielikuvitusta yli 70 vuoden ajan.

Nyt Somertonin miehen mysteeri halutaan selvittää nykyteknologian avuin. Tapaukseen liittyvän kiinnostuksen lisääntymisen myötä tuntemattoman miehen ruumis on kaivettu esiin haudastaan. ABC-uutissivuston mukaan uumiista otettiin varovasti näytteitä, joiden pohjalta on tarkoitus rakentaa miehen henkilöllisyyden mahdollisesti paljastava DNA-profiili.

Tuntemattoman miehen ruumis löydettiin 1. joulukuuta 1948 Adeleiden rannalta puoliksi istuvassa asennossa, päällään siisti puku ja takin kauluksella puoliksi poltettu tupakka. Miehen hallusta löydettiin muun muassa käsilaukku, vaatteita joiden laput oli revitty irti, salakirjoitukseksi epäiltyä outoa tekstiä ja paperinpalanen jossa luki ”Tamám Shud”. Sanat olivat persiaa, ja tarkoittivat ”se on tehty”.

Ruumiista ei löydetty merkkejä fyysisistä vammoista. Ruumiinavauksessa hänellä tosin ilmeni olleen sisäistä verenvuotoa ja noin kolme kertaa normaalia isompi perna. Miehen on epäilty olevan muun muassa myrkytetty vakooja, mustan pörssin rikollinen tai oman käden kautta jätetyksi tulemisen vuoksi lähtenyt rakastaja.