Juhannuksena hukkuu keskimäärin kuusi ihmistä – kolme seikkaa ehkäisee tragediat

Koti & Asuminen Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Juhannus on monille kesän kohokohta, mutta keskikesän juhlinta voi päättyä myös traagisesti. Juhannus nimittäin näkyy piikkinä kesän hukkumiskuolemissa. Suurin osa niistä olisi kaiken lisäksi helposti ehkäistävissä.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto SUHin ennakkotilastojen mukaan Suomessa hukkuu juhannuksena keskimäärin kuusi ihmistä. Merkittävänä tekijänä juhannuksen tapaturmissa on alkoholi. Suomessa vuosittain hukkuneista 100-150 ihmisestä jopa puolet on ollut tapahtumathetkellä alkoholin vaikutuksen alaisina.

– Juhannusta vietetään näillä näkymin helteisessä säässä. Monet suuntaavat mökille ja vesistöjen ääreen juhlimaan. Kolmen H:n tappava yhdistelmä: helle, humala ja huolimattomuus on tiedostettava, jotta hukkumisilta vältyttäisiin, SUHin asiantuntija Niko Nieminen kuvailee tiedotteessa.

SUHin mukaan useimmat hukkumistapaukset tapahtuvat tutuissa vesistöissä rannan lähellä, joten turvallisuusasiat on hyvä huomioida aina etukäteen. Rannalla leikkiviä lapsia ei tulisi jättää koskaan valvomatta, ja aikuisten olisi hyvä sopia valvontavuorot jälkikasvun uidessa. Lapsia on myös syytä opastaa toimimaan oikealla tavalla vedessä ja veden äärellä.

Vesillä liikkuessa tulisi käyttää aina pelastusliivejä, tarkistaa veneen merikelpoisuus sekä varusteet ja olla selvin päin. Omat uimataidot on hyvä arvioida realistisesti, uida kannattaa rannan suuntaisesti ja varmistaa ennen veteen hyppäämistä ettei pinnan alla piile vaaraa. Uimaan tai saunomaan lähtiessä mukana on hyvä olla sekä tarpeen tullen auttava kaveri että oma terve järki ja arviointikyky.