Pudonnut drone aiheutti kahdeksan lehmän kuoleman Ylivieskassa

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Alas pudonnut drone on tappanut lukuisia lehmiä maatilalla Pohjois-Pohjanmaan Ylivieskassa. Dronesta irronneet osat ovat kulkeutuneet maitotilan lehmien elimistöön ja aiheuttaneet niille vakavia terveysongelmia. Lennokin alkuperä ei ole tiedossa.

Drone oli päätynyt alas pudottuaan rehukoneeseen ja sitä kautta lehmien rehun joukkoon. Dronen muoviset osat kulkeutuivat rehujen mukana lehmien vatsoihin, aiheuttaen ensin viiden eläimen kuoleman. Sittemmin lehmiä on kuollut yhteensä kahdeksan.

Tilaa pitävä Jari Vilppu kertoo tapauksesta ensimmäisenä uutisoineelle Kalajokilaakso-lehdelle lehmien oireiden voivan alkaa vasta kuukausien päästä vaarallisten osien nielemisestä, ja kertoo eläinten kärsivän tuskallisesta kuolemasta. Drone on aiheuttanut tilalle mittavat tappiot, sillä vakuutus ei korvaa kuolemia. Vieraiden esineiden poistamiseen tarkoitetusta pötsimagneetista ei puolestaan ole ollut apua muovi- ja alumiiniosien tapauksessa.