Lasten ja nuorten huumeiden käyttö lisääntynyt – huolestuttavat tilastot etenkin nuorten tyttöjen keskuudessa

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Poliisihallitus on huolestunut suomalaisten lisääntyneestä huumeiden käytöstä, sillä huumausaineisiin liittyvä rikollisuus on kasvanut viime vuosina voimakkaasti. Lasten ja nuorten käytön lisääntyminen on vakava ilmiö ja aiheuttaa eniten huolta viranomaisissa.

– Tilastojen valossa huumausaineiden käyttö on lisääntynyt kaikissa ikäryhmissä, myös lasten ja nuorten keskuudessa. Viime vuonna kasvoi erityisesti nuorten tyttöjen huumeiden käyttö, ylikomisario Kari Siivo Poliisihallituksesta sanoo.

Huumeiden käyttö vaikuttaa aivojen toimintaan ja kehittymiseen. Nuoren huumausaineen käyttö tai kokeilu tapahtuu usein ymmärtämättömyyttään.

– Täytyy muistaa, että sillä voi kuitenkin olla kauaskantoisia seurauksia tulevaisuuteen. Esimerkiksi työtä hakiessa työnantajat lähes aina teettävät huumausaineseulan ja tekevät perusmuotoisen henkilöturvallisuusselvityksen. Huumausaineen käyttörikoksesta tuleva merkintä säilyy poliisin rekistereissä noin viisi vuotta, Kari Siivo kertoo.