EM-turisteilla jo 200 koronatartuntaa – vakava riski uudelle aallolle

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viime päivinä Suomessa on seurattu kauhunsekaisin tuntein miten jalkapallon EM-kisoissa Pietarissa olleet kisaturistit ovat tuoneet Suomeen koronavirusta. Noin tuhat matkustajaa pääsi palaamaan Suomeen ilman koronatestiä viranomaisten virheen takia. Merkittävä osa viime päivien tartunnoista on havaittu EM-matkalaisilla.

Kisaturisteilta on löytynyt tähän mennessä jo 200 koronatartuntaa, joten tilanne on erittäin vakava. Viranomaiset ovat jo päiväkausia suorittaneet jokaiselle Pietarista tulleelle välitöntä koronatestiä ja lisäksi karanteenia, jossa turistit välttävät kaikkea kontaktia muihin ihmisiin.

Tästä huolimatta lehtitietojen mukaan kisaturisteja on lähtenyt muun muassa juhannusfestivaaleille vaarantaen siten vakavasti muiden turvallisuuden. Jämsän kaupungin hallintoylilääkäri Unto Palonen kommentoi tapausta MTV Uutisille.

– Tämä on juuri se kauhuskenaario, mitä pelättiin. Tämä on surullista kuulla, että ei tunneta vastuuta asiassa, Palonen kertoi.

Samoilla linjoilla on Ilta-Sanomissa haastateltu Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti. Hänen mukaansa Pietarista tulleella koronalingolla voi olla vakavia seurauksia koko Suomelle.

– Tämä on poikkeuksellisen iso maahantulo ja kyseessä on herkemmin tarttuva variantti. Tällä hetkellä hyvin mennyt tartuntatautilanne voi muuttua, Vapalahti kertoi Ilta-Sanomille.

Viranomaisten arvioiden mukaan tartuntojen määrä voi kasvaa vielä huomattavasti ja mikäli ajattelemattomat kisaturistit eivät pysy karanteenissa, voivat he aiheuttaa Suomeen jopa uuden korona-aallon. Tällainen välinpitämättömyys voisi pahimmassa tapauksessa lopettaa kesätapahtumien järjestämisen ja sulkea ravintolat uudelleen. Arviolta puolet EM-turistien tapauksista tulee arvioiden mukaan olemaan Helsingissä.

THL kertoo uudet luvut huomenna maanantaina.