Suomen henkilökortti uudistuu – jatkossa mukaan tulee sormenjälki

Matkailu · Terhi Piiroinen

Euroopan unionin alueella käytettävät henkilökortit muuttuvat 2. elokuuta alkaen. Keskeisimpänä muutoksena on se, että matkustusoikeudellisille henkilökorteille lisätään sormenjäljet vastaavasti kuin passeissa.

Lisäksi kortin ulkoasua päivitetään siten, että se sisältää asetusten edellyttämät ja kaikkien EU-maiden henkilökorteille yhtenäiset visuaaliset elementit. Sormenjäljet otetaan elokuusta alkaen kaikilta 12-vuotta täyttäneiltä tavallista Suomen kansalaiselle myönnettävää henkilökorttia hakevilta.

Jos henkilökorttihakemus on vireillä lain tullessa voimaan, on hakemusta täydennettävä sormenjäljillä. Otetut sormenjäljet talletetaan henkilökortin sirulle sekä henkilökorttirekisteriin.

Jatkossa sekä passi että henkilökortti voidaan myöntää ilman käyntiä poliisiasemalla, jos henkilö on viimeisen kuuden vuoden aikana käynyt passia tai henkilökorttia myönnettäessä tunnistettavana ja tässä yhteydessä on otettu sormenjäljet ja muut edellytykset täyttyvät.