Suomesta 2020 ennätysmäärä hittejä ulkomaisille artisteille

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomalaista musiikkiosaamista voi kuulla myös ulkomaalaisten artistien kappaleissa. Music Finlandin teosvientiselvityksen mukaan suomalaisten musiikintekijöiden ulkomaalaisille artisteille säveltämiä tai sanoittamia kappaleita julkaistiin ennätysmäärä vuonna 2020. Yhteensä lauluja julkaistiin 102 kappaletta.

Suomalaisten lauluntekijöiden ulkomaalaisille artisteille tekemiä vuonna 2020 julkaistuja kappaleita on kuunneltu Spotifyssä jopa 850 miljoonaa kertaa. Kappaleista 18 on kerännyt yli kymmenen miljoonaa kuuntelua ja 37 kappaletta yli miljoona kuuntelukertaa. Koronavuosi näkyi suomalaisten teosviennissä esimerkiksi etäyhteyksin työstettyinä kappaleina ja suoratoistopalveluiden kohonneina kuuntelumäärinä.

Suomalaisten tekemistä kappaleista kuunnelluin oli Jason Derulon Take You Dancing, jota muun muassa Crash-yhtyeestä tunnettu Teemu Brunila oli tekemässä. Brunila oli työstämässä myös Kylie Minoguen tuoreen levyn kappaleita Magic ja Real Groove, josta jälkimmäisen säveltäjiin lukeutui myös suomalainen Nico Stadi.

Suomalainen tuottajakaksikko Juho Tuovisen ja Vladislav Mokhinin kädenjälkeä kuullaan puolestaan amerikkalaisräppäri DaBabyn menestyksekkäällä Blame It On Baby -albumilla. Listoille nousivat myös Tiina Vainikaisen KSI:lle työstämä Killa Killa ja Henri Salosen Ava Maxille tekemä OMG What’s Happening.

Suomalaista osaamista kuultiin myös Japanin ja Etelä-Korean listoilla, ja esimerkiksi Jere Särkän tekemä Weki Mekin Cool nousi Billboardin vuoden 2020 parhaiden K-pop -kappaleiden listalle. Suomalaisten tekemistä kappaleista yli puolet tehtin eurooppalaisille artisteille, kolmannes Aasiaan ja alle viidennes Pohjois-Amerikkaan.