Tutkimus: Koronan sairastuneilla nuorilla usein pitkittyneistä oireita

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Koronaan sairastumisella voi olla pitkiä seurauksia, myös niissä tapauksissa joissa tauti on iskenyt vain lievästi. Hälyttävän norjalaistutkimuksen mukaan jopa puolella lievästi covid-19 -tautiin sairastunesta 16-30 -vuotiaista on ilmennyt pitkittyneitä koronaoireita.

Norjan Bergenissä sijaitsevan Haukelandin yliopistollisen sairaalan tutkimuksessa seurattin yhteensä 312 koronapotilasta vuoden ajan. 247 seurattavasti oli eristäytynyt kotiinsa sairauden ajaksi ja 65 hoidettiin sairaalassa. 61 prosentilla kaikista potilaista oli oireita vielä kuuden kuukauden kuluttua päästä ja kotonaan karanteenissa olleista 52 prosentilla oli lukuisia oireita vielä puolen vuoden jälkeenkin.

Yleisin pitkittyneistä koronaoireista oli maku- ja hajuaistin menetys, josta kärsi 28 prosenttia tutkimuksessa seuratuista. 21 prosenttia heistä kärsi väsymyksestä, 13 prosenttia vielä yli puolen vuoden päästä sairastumisesta ilmenneestä hengenahdistuksesta ja lisäksi 13 prosentilla oli keskitymmisongelmia ja 11 prosentilla muistiongelmia.

Pitkittyneiden oireiden syyt nuorilla ja nuorilla aikuisilla ovat mysteeri, mutta Hauklandin yliopistollisen sairaalan ylilääkäri Bjørn Blombergin mukaan niillä vaikuttaa olevan yhteys potilaiden voimakkaaseen immuunivasteeseen.

– Mikäli pitkittyneitä oireita ilmenee todella näin runsaasti, on kyseessä suuri maailmanlaajuinen ongelma. Tämä tarkoittaa, että maailmassa on potentiaalisesti 100 miljoonaa näiden ongelmien kanssa painivaa ihmistä, Bjørn Blomberg varoittaa Aftenposten-lehdelle.