Hyödynnä etätyöpäivä: Käytä työmatkoista säästynyt aika liikuntaan

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Iso osa suomalaisista on jo vuoden ajan tehnyt töitä etänä.Jos istutaan tuntikausia tietokoneen ääressä, selän tukirakenteet voivat kuormittua ja seurauksena voi olla lihaskipuja ja jäykkyyttä. Paras keino ehkäistä selkä- ja niskavaivoja on pitää taukoja ja liikkua usein.

– Työmatkasta säästyvä aika kannattaa käyttää liikkumiseen. Esimerkiksi aamun voi aloittaa pienellä lenkillä. Näin keho saa liikettä ja vireystila kohoaa alkavaan työpäivään. Työtä voi tauottaa myös pienellä ulkoilulla kesken työpäivän ja etenkin työpäivän jälkeen kannattaa suunnata ulos. Tämä tekee hyvää sekä keholle että mielelle, selkäneuvonnan koordinaattori Maria Sihvola Selkäliitosta sanoo.

Selkäliiton mukaan ergonomiset ratkaisut, kuten säädettävä työtuoli ja -pöytä, mahdollistavat työskentelyasentojen monipuolisemman vaihtelun ja edistävät siten tuki- ja liikuntaelinterveyttä. Mutta tämä ei yksin riitä. Tärkeämpää on kiinnittää huomiota säännölliseen työasentojen vaihteluun sekä työn tauottamiseen ja taukoliikuntaan.

Viisi vinkkiä, joilla saat helposti lisää liikettä etätyöpäivään:

1. Aloita aamu pienellä lenkillä2. Nouse säännöllisesti ylös tuolista ja jaloittele3. Vaihtele työasentoja säännöllisesti ja usein työpäivän aikana4. Taukojumppaa5. Käy lyhyellä kävelylenkillä esimerkiksi lounasaikaan ja nauti raikkaasta ulkoilmasta