YLE: Termacell-valmistajan mukaan laite on turvallinen

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Thermacell-hyttyskarkottimista nousi kesäkuussa kohu. Sekä Partioaitta että Scandinavian Outdoor ilmoittivat lopettavansa laitteen myynnin mahdollisten ympäristövaikutusten vuoksi. Nyt yhdysvaltalainen Thermacell Repellents -yhtiö on kommentoinut asiaa.

Thermacell Repellentsin kansainvälisen kaupan johtaja Allen Spiegelman kertoo Ylelle yhtiön suhtautuvan vakavasti tilanteeseen. Hänen mukaansa yhtiöllä on kiistatonta näyttöä tuotteen turvallisuudesta sekä ihmisille että ympäristölle ulkona käytettynä. Tukesin suositusten mukaisesti laitetta tulee Suomessa käyttää vain rakennusten välittömässä lähettyvissä, kuten terasseilla ja pihoilla.

Osassa Thermacelliin liittyvää mainosmateriaalia laitetta on mainostettu käytettäväksi sen käyttöohjeen vastaisilla tavoilla. Maahantuoja Proviter Oy on kuitenkin ilmoittanut poistaneensa kyseiset mainoskuvat. Tuotteen käyttö on kielletty esimerkiksi kukkivien kasvien ja mehiläispesien läheisyydessä.

Thermacellin hyttysiä torjuva vaikutus perustuu pralletriini-hyönteismyrkkyyn. EU:ssa on parhaillaan käynnissä arviointiohjelma, joka saattaa vaikuttaa sen käyttöön lähitulevaisuudessa. Euroopan kemikaalivirasto ECHAn arvioitavana on yhteensä 700 yhdistelmää, joissa myös pralletriini on mukana.