Kalaa tulisi syödä kaksi kertaa viikossa – nauti jo aamiaisella näillä vinkeillä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kalaruokien puolesta puhuva Pro Kala ry tietää, että suurin syy kalaruokien syömättä jättämiseen löytyy tavoista ja osaamisesta. Ihmiset luulevat, että kalaruokien valmistaminen on vaivalloista, vaikka asia on usein päinvastainen.

Kalaa katetaan usein lounaalle tai päivälliselle, mutta kalaa voi nauttia myös aamulla. Kalaruoan maailmasta löytyy monia herkullisia reseptejä, jotka sopivat hyvin aamiaiselle. Oletko maistanut graavikalaa saaristolaisleivän kanssa? Jos et, olet jäänyt paljosta paitsi! Graavi- ja kylmäsavukalaa voi syödä aamiaisella leivän päällä leikkeleen tai juustoviipaleen tapaan. Voit myös valmistaa savukalasta ja tuorejuustosta herkullisen tahnan ja levittää sitä leivän päälle.

– Kalamunakas on proteiinipitoinen aamiainen, jonka voimalla jaksaa ahertaa tai lomailla lounasaikaan saakka helposti! Kun valitset täytteeksi valmiiksi kypsennettyä kalaa kuten savu- tai loimulohta, ei aikaa mene sen kauemmin kuin tavallisenkaan munakkaan tekoon, Pro Kala ry vinkkaa.

Lomalla ja viikonloppuna on aikaa panostaa aamiaiseen. Kun haluat todella herkutella, paista suolaisia lettuja ja täytä ne savukalamoussella. Ruokaisa herkku sopii myös brunssitarjottavaksi, jos uni maittaa aaimaisajan yli.

Savukalamoussen. 200 g lämminsavustettua kalaa (esim. silakkaa, siikaa, kirjolohta)120 g (1 prk) smetanaa (tai ranskankermaa)3 rkl majoneesia0,5 dl kevätsipulia2 rkl kapriksenmarjojapuolikkaan sitruunan mehu2 rkl tuoretta tilliämustapippuria myllystä (hienoa merisuolaa)

Perkaa savukala ruodottomaksi. Valmista kastike sekoittamalla keskenään smetana, majoneesi, hienonnettu kevätsipuli, tilli ja kapriksenmarjat sekä mausteet. Lisää kala kastikkeen joukkoon ja sekoita. Mausta tarvittaessa suolalla. Anna moussen maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Savukalamoussea voi tarjoilla suolaisten lettujen täytteenä sekä esimerkiksi levitteenä, uuniperunan täytteenä tai salaatin lisukkeena.