Sinilevää havaittu ympäri Suomea – vaarallista myös lemmikkieläimille

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomen sisävesien sinilevätilanne on alkanut tänä vuonna hellejakson takia hieman normaalia aiemmin. Osa sinilevistä on myrkyllisiä.

– Leväistä vettä ei saa niellä eikä käyttää löylyvetenä. Myös uimista pitää välttää, samoin veden käyttöä syötävien kasvien kasteluun. Älä päästä koiria tai muita kotieläimiä juomaan sinileväpitoista vettä tai polskuttelemaan siinä. Eläimetkin voivat sairastua levämyrkyistä tai jopa kuolla niihin, kerrotaan Vesi.fi -sivustolla.

Koirien sinilevämyrkytys ei onneksi ole kovin yleinen, mutta myrkytys on hengenvaarallinen ja voi johtaa koiran menehtymiseen jopa tunnissa. Agria Eläinvakuutus listaa sinilevämyrkytyksen oireita ja miten sinilevämyrkytystä voi ennaltaehkäistä.

Sinilevämyrkytyksen oireet näkyvät nopeasti, usein jo ensimmäisen puolen tunnin aikana. Oireiden voimakkuuteen vaikuttavat muun muassa koiran koko, ikä, vedessä olevan sinilevän määrä ja kuinka paljon koira on syönyt ennen myrkytystä.

Ensioireita ovat levottomuus, tärinä ja oksentaminen. Jos koiralle tulee kyseisiä oireita rantapäivän aikana tai jälkeen, on koira vietävä eläinlääkäriin välittömästi.



Seuraavaksi koira saa kramppeja, voi alkaa huojua ja menettää tasapainonsa sekä saattaa kaatua maahan pääsemättä ylös omin voimin. Myrkytys vaikuttaa maksaan ja munuaisiin ja voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.