YLE: Kyyt voivat liftata uimareiden selässä – pidä silloin pää kylmänä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kyyt herättävät monissa suomalaisissa pelkoa ja inhoa, mutta niiden puremilta voidaan yleensä välttyä pitämällä järki mukana ulkona. Joskus käärme voi tosin yllättää odottamattomissakin paikoissa.

Jyväskylän yliopiston tutkijatohtori Janne Valkonen kertoo Ylelle kyiden saattavat joskus ikään kuin liftata uimareiden selässä. Hänen mukaansa kyy saattaa erehtyä luulemaan uimaria lepopaikaksi kelpaavaksi saarekkeeksi, ja nousta pahaa-aavistamattoman ihmisen päälle. Hämmentävän tilanteen sattuessa ei tule panikoida, ja koska käärme on kuuro, ei huutaminenkaan hetkauta sitä.

– Kannattaa sukeltaa, jolloin käärme jää pinnalle kellumaan. Kunhan malttaa pitää mielensä rauhallisena, eikä missään nimessä tartu kiinni käärmeeseen, koska silloin se saattaa purasta, Valkonen ohjeistaa.

Valkosen mukaan kyyt eivät pure herkästi, vaan pyrkivät ensisijaisesti väistämään ihmistä ja säästämään kallisarvoista myrkkyä. Todennäköisesti käärme puree vasta siihen tarttuessa tai osuessa. Mikäli kyy kuitenkin puree, tulee välttää turhaa liikettä, ottaa mahdollisesti saatavilla oleva kyytabletti ja hakeutua aina lääkäriin.